Wij weten hoe stotteren voelt
Juist daarom kunnen wij
je enorm goed helpen

Stotterinstituut de Pauw is ruim 25 jaar geleden opgericht door ex-stotteraar Jolanda Boonstra. Nadat zij de code gekraakt had en haar eigen stotteren had overwonnen, wilde zij dit dolgraag met andere stotteraars delen. Daarop heeft zij haar kennis en ervaringen gebundeld, waaruit de BOMA-methode ontstaan. 

De filosofie achter de BOMA-methode is dat stotteren een reeks van manieren en trucjes is om niet te hoeven stotteren en juist in stand wordt gehouden door de angst om te gaan stotteren. Het stotteren wordt dus versterkt door de voortdurende emoties en spanningen, die het niet willen stotteren met zich meebrengt. Hierdoor ontstaan steeds weer negatieve ervaringen, die de angst bevestigen en het zelfvertrouwen alsmaar verder aantasten. Daardoor worden steeds meer woorden en spreeksituaties vermeden (stottergedrag).

Bij Stotterinstituut de Pauw leren wij jou deze negatieve spiraal te doorbreken door jouw stottergedrag te leren herkennen en bewust te veranderen. We gaan daarbij jouw persoonlijke uitdagingen niet meer vermijden, maar juist samen opzoeken. Hierdoor werken we aan positieve spreekervaringen door deze te lijf te gaan met onze spreektechniek. Er wordt bij ons gewerkt aan een vloeiende spraak en aan het zelfbeeld. We gaan de diepte in en pakken stotteren bij de kern aan. Tijdens de cursus leren wij jou hoe je je eigen ‘leermeester’ kunt worden en zodoende een blijvend resultaat kunt bewerkstelligen. 

Jolanda is in 2019 na een lang ziektebed helaas overleden. Tijdens de beginfase van haar ziekte heeft ze het stokje van de Pauw kunnen overdragen aan ex-cursist Danny Djasidin, die sindsdien het instituut met veel zorg en energie voortzet. Danny werkt samen met ex-stotteraars Matthias en Nathalie. Samen vormen zij het hechte team dat met veel passie en plezier de methode en bijbehorende filosofie van Jolanda voortzetten.


Oprichtster Jolanda Boonstra

Even een kopje koffie bestellen of gewoon de telefoon pakken en te zeggen wat je wilt! Dat klinkt voor een niet-stotteraar heel normaal, maar zo was het niet voor Jolanda. Als ernstig stotteraar zijnde, leken dit soort alledaagse dingen mijlenver weg. 

Jolanda heeft er haar levenswerk van gemaakt om haar stotterprobleem op te lossen. Tijdens haar zoektocht heeft ze meerdere therapieën gevolgd met wisselend resultaat, waarbij ze soms voor een korte periode vloeiend kon spreken. Het bracht haar echter niet wat ze verlangde, een zelfverzekerd en vloeiend sprekend persoon te zijn, die met vertrouwen in de maatschappij staat. Stottergevoel en spreekangst hielden haar in hun greep. Ze kwam tot het besef dat deze overwinnen de sleutel tot succes zouden zijn. Daarop heeft zij haar ervaringen gebundeld en is ze op zoek gegaan naar een effectieve manier om haar doel te bereiken. En dat is haar zeker gelukt! Nadat ze de code gekraakt had stond ze te popelen om de boodschap onder andere stotteraars te verspreiden. Stotterinstituut de Pauw en de bijbehorende BOMA-methode waren geboren. 

Jolanda is ons allen na een lang ziektebed helaas ontvallen. Tijdens haar betekenisvolle leven heeft ze middels haar eigen ontwikkelde methode vele stotteraars geïnspireerd en geholpen bij het overwinnen van het stotteren. Naast een geweldige coach was ze ook een prachtig mens, die de gave om je meteen op je gemak te stellen en je speciaal en belangrijk te laten voelen. Een ieder voelde zich bij haar meteen gezien en gehoord. Tijdens de beginfase van haar ziekte heeft ze het stokje van de Pauw kunnen overdragen aan ex-cursist Danny Djasidin, die het instituut sindsdien met veel zorg en energie voortzet.

  • Danny

    Wie ben ik?
    Mijn naam is Danny Djasidin en ik ben stottertrainer bij de Pauw! Ik mag mijzelf met recht een ervaringsdeskundige noemen. Na 25 jaar zelf gestotterd te hebben voel ik me sinds een paar jaar ex-stotteraar en is mijn leven voorgoed veranderd. Mijn motto is: “Je bent verantwoordelijk voor je eigen succes!”. Na vele stottertherapieën gevolgd te hebben, heeft de BOMA-methode mij rust en hoop gebracht. Ik heb mijn verantwoordelijkheid kunnen pakken en de positieve veranderingen zijn de afgelopen jaren niet uitgebleven. Sinds ik mezelf uitstekend weet uit te drukken en goed weet te verkopen heeft het succes ook mij gevonden. Ik kom van ver, en heb een intensief proces doorlopen, maar mag mezelf op alle vlakken een gelukkig en bevoorrecht mens noemen.

    Waarom?
    Ik wil graag andere stotteraars laten ervaren hoe het is om je diepste verlangens uit te durven spreken, je ambities na te jagen en bovenal niet meer bescheiden te hoeven zijn.

    Hoe?
    Dat wil ik doen door cursisten vrijheid te laten ervaren, vrij van spreekangst… Dit gaan we samen met je medecursisten bewerkstelligen. We gaan door het aangaan van persoonlijke uitdagingen de grenzen van je comfort zone opzoeken. Wat kan je van mij verwachten? Ik werk op basis van gevoel. Dat betekent dat ik uit eigen ervaringen put. Dat ik me kwetsbaar op zal stellen. Dat ik goed naar je zal luisteren. Dat ik met je mee zal leven. Dat ik streng voor je zal zijn. Dat ik je zal motiveren. Dat ik bovenal eerlijk zal zijn. Samen met de andere trainers gaan we jouw stotterprobleem te lijf!

    Kijk hieronder naar mijn introductiefilmpje!

  • Matthias

    Sinds 2017 ben ik als trainer en coach verbonden aan instituut De Pauw. Iedereen die bij De Pauw komt heeft een andere geschiedenis en een andere toekomst. Hoe jouw toekomst er uit gaat zien bepaal jij. Als psycholoog en coach richt ik me op jouw ontwikkeling en geef ik de begeleiding die er nodig is om je te laten groeien.

    “Als je iets in de wereld wil betekenen, dan zul je de moed moeten hebben om iemand te zijn” zei filosoof René Gude.

    Iemand zijn wilde ik altijd wel, maar ik wist niet hoe. Het stotteren beperkte me in het worden van wie ik wilde zijn. Door het stotteren werd ik iemand anders, iemand die ik niet wilde zijn. Na verschillende omzwervingen ben ik in 2016 bij De Pauw gekomen waar een wereld voor me open is gegaan. In een week heb ik de stap gezet die nodig was om mezelf aan het stotteren te ontworstelen. En dat vergde best wat moed.

    Doordat ik ervaringsdeskundige ben weet ik hoe stotteren voelt, en hoe jouw leven kan veranderen als je het stotteren achter je laat en vloeiend gaat spreken. Ik heb het mezelf gegund, ik gun het jou ook.

    Kijk hieronder naar mijn introductiefilmpje!

  • Nathalie

    Mijn stottergeschiedenis:
    Vanaf groep 6 tot en met mijn 15e jaar heb ik aardig wat gestotterd. De school had geregeld dat ik geen presentaties of antwoord hoefde te geven voor de klas, mijn vrienden en familie hielden rekening met mijn stotteren en ik ging naar de logopedist. Ik was erg ongelukkig en de hele dag met stotteren bezig. Het stotteren liet me nooit met rust. Uiteindelijk besefte ik dat het voornamelijk een angstprobleem was en dus was er voor mij een uitweg. Na mezelf veel met mijn angsten geconfronteerd te hebben ben ik uiteindelijk van mijn stotteren af. Dat is nu ruim 8 jaar geleden

    Waarom:
    De jaren na het stotteren heb ik intensief situaties opgezocht om mijn comfort zone verder te vergroten. Graag wil ik mijn ervaring als ex-stotteraar met jullie delen. Maar vooral ook mijn ervaring als straatverkoper, het werk wat ik deed nadat ik stotterde. Hier moest ik leren uit mijn comfort zone te stappen, die aardig klein was geworden. Het is fijn om weer 'normaal' mee te doen in het alledaagse leven, zonder spreekangst. Dit gun ik natuurlijk iedereen.

    Kijk hieronder naar mijn introductiefilmpje!


Danny

Matthias

Nathalie