In december 2009 kwam ik op een informatieochtend bij de pauw in Harlingen. Voor een jongen uit Amsterdam niet de meest logische keuze. Maar na vele stottertherapieën gevolgd te hebben zonder het gewenste resultaat, toch maar weer een poging gewaagd. Ten einde raad, doch sceptisch, reed ik het vredige plaatsje Harlingen binnen en kreeg er meteen een vakantiegevoel van. Het instituut was niet wat ik me ervan had voorgesteld, geen grote mensenmassa, geen grote zaal met lotgenoten, maar gewoon een ongedwongen sfeer alwaar de koffie al klaar stond.
De twee weken therapie die volgden waren zwaar en uitputtend, maar dat was het meer dan waard. Al na de eerste dag sprak ik stottervrij! Achteraf niet zo verwonderlijk, omdat de Boma-methode een methode is die een ieder onder de knie kan krijgen. Waar de schoen bij de meeste therapieën wringt is, de toepasbaarheid van de methode. Ik heb de Boma-methode echter ervaren als een ‘buitenwereld-vriendelijke methode’. De methode kan na enige oefening vrij onopvallend toegepast worden, waardoor je vrij snel volledig mee kan doen in de snelle maatschappij. Verder werd in de twee weken cursus veel aandacht besteed aan je zelfbeeld. Waarom zou je ‘minder’ zijn dan een niet stotteraar? Ook aan het leven na de cursus werd de nodige aandacht besteed. Wat doe je dan? Welke valkuilen zijn er? Hoe behoed je jezelf voor die valkuilen?
Nu een jaar later kan ik terugkijken op een geweldig jaar. Ik ben volledig uit mijn schulp gekropen. Er is er een duidelijke trend de goede richting ingezet. Ik kan volledig meedoen in de snelle maatschappij. Wat een gewaarwording is dat! Ik kan alles bereiken wat ik wil, zonder die vervelende handicap die me al die jaren heeft afgeremd. Nieuwe deuren zijn voor mij opengegaan. Ik heb zelfs een talent voor presenteren ontdekt(!)
Dank je wel Jolanda en de Pauw. Jullie zullen mij nog regelmatig terugzien voor opfrisdagen om die sluipmoordenaar voorgoed de das om te doen.
Groet,
Danny