Menu
info@instituutdepauw.nl 06-18444101 Voor vragen, vrijblijvende informatie of advies

De oorzaak van stotteren

De Pauw stottertherapie

Stotteren ontstaat doorgaans tussen het tweede en vijfde levensjaar. Bij jongens komt stotteren meer voor dan bij meisjes.  Stotteren hoeft niet per sé erfelijk zijn maar de aanleg daartoe kan zeker een rol spelen.

De oorzaak van stotteren bestaat uit een aantal factoren. Zo is er een timingsstoornis in het aansturen van de spieren die gebruikt worden voor het spreken vanuit de hersenen. In de linker hersenhelft (temporale kwab) bevindt zich het gedeelte wat verantwoordelijk is voor de spraak. Door een onregelmatig of hoge ademhaling  (veroorzaakt door spanning) kan de vloeiende beweging van de middenrifspier/diafragma worden belemmerd. Daarnaast is een juiste aansturing van onder andere de gelaatsspieren, de tong, lippen en de stembanden nodig. De timingsstoornis zorgt ervoor dat al deze spieren vanuit de hersenen voortdurend worden gecorrigeerd wat resulteert in stotteren.

De voortdurende emoties en spanningen die de stotterproblematiek met zich meebrengt versterkt het stotteren. Door negatieve ervaringen ontstaan er gevoelens van angst en schaamte wat het zelfvertrouwen en zelfbeeld steeds meer aantast. Hierdoor ontstaat stottergedrag zoals vermijding, terugtrekken en in het ergste geval isolement.

De meeste therapieën richten zich op Stuttering Modification of Fluency Shaping. De Bomamethode werkt echter met Integration of Approaches. Dit betekent dat beide methoden worden gecombineerd. Er wordt gewerkt aan een vloeiende spraak en aan het zelfbeeld/stottergedrag.

Voor meer informatie over deze methodes:

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/101672-behandelingen-van-stotteren.html

Jolanda Boonstra. Instituut de Pauw.